mörk-vit-mjölk chocklad

Choklad! ”med många goda egenskaper” det är ingen konstighet att som nybörjare vegan att fundera på om man kan äta choklad??

Svaret är absolut JA!

Världen av choklad är väldigt stort, de flesta choklad faller i en av tre kategorier:

 1. Mörk choklad – Veganvänlig som den är hög koncentration av antioxidanter, lågt socker och det finns inga mejeriprodukter.
 2. Mjölkchoklad – Vara noggrant medan ni köper den här formen av choklad. Såvida det inte finns någon specifik formulering på förpackningen som anger att växtbaserad mjölk används är detta chokladalternativ sällan veganvänligt. Här är några av de godaste mjölkfria chocklad som ni kan beakta.
 3. Vit choklad – trots sitt namn ”vit chocklad” så är vit choklad i tekniskt sett inte innehåller kakao där för att vara säkra checka vegan märkering.Vi rekomenderar att köpa från matt.se
Mitt recept av chokladkaka är baserat på mandelmjöl och mörk choklad på grund av deras följande hälsofördelar:

Mörk Choklad:

Den innehåller en hög andel kakao, mörk choklad. Det är det hälsosammaste och mest veganvänliga alternativet bland alla tillgängliga alternativ. Som vegan man kan måsta ha bra koll på få i sig tillräckligt med järn. Dessutom är mörk choklad ett högst njutbart sätt att boosta ditt järnintag. 30 gram mörk choklad innehåller nästan 3 mg järn, mer än samma mängd kött.

Mandelmjöl:

 Den är ett populärt alternativ till traditionellt vetemjöl. Det är lågt i kolhydrater, fyllt med näringsämnen och har en lite sötare smak.Mandelmjöl kan också ge fler hälsofördelar än traditionellt vetemjöl, såsom att minska ”dåligt” LDL-kolesterol och insulinresistens.


vegansk chokoladkaka

Vegansk chokladkaka

Vegansk, glutenfri, oljefri chokladkaka
Prep Time 20 mins
Cook Time 35 mins
Total Time 55 mins
Course Dessert
Servings 14 bitar
Calories 266 kcal

Ingredients
  

 • 151 grams mosade banan två stycken banan
 • 62 grams äpplemös
 • 1 tsp vaniljextrakt pulver
 • 32 grams mandel smör ersättare jordnötssmör, cashewnötsmör, tahini eller solrosmör
 • 180 ml lönnsirap
 • 96 grams kokosnötsocker
 • 1 ½ tsp bakpulver
 • 1 ½ tsp matsoda
 • 300 ml mandelsmör
 • 160 grams kakaopulver
 • 160 grams potatismjöl
 • 280 grams mandelmjöl
 • 1-2 tsb kaffepulver

Instructions
 

 • 1. Förvärm ugnen till 350 grader F (176 C) och smörj lätt (avokadoolja är bäst) två standard 8-inch runda kakform stoft med kakao pulver. Skaka ut överflöd och lägg åt sidan.
  2. Lägg till banan och göra moss av de i en stor skål (mäta för att säkerställa att den är rätt mängd). Tillsätt sedan äppelmos (eller yoghurt), vanilj, mandelsmör och visp för att kombinera. Lägg sedan till lönnsirap, kokosnötsocker, bakpulver, bakpulver och havssalt (valfritt) och vispa för att kombinera.
  3. Nästa, Lägg till mejerifri mjölk och vispa för att kombinera. Tillsätt sedan siktat kakaopulver och vispa för att kombinera. Tillsätt sedan potatisstärkelse och vispa för att kombinera.
  4. Nu tillsätt mandelmjöl lite i taget tills smeten har nått en hällbar, sås konsistens (se foto). Det borde inte vara tjockt som brownie smet och det borde inte vara vattnigt. Om du är för tunn, fortsätt tillsätt mandelmjöl. Tunn med lite mjölkfri mjölk om den är för tjock. Vi använde cirka 2 koppar mandelmjöl (som originalreceptet är skrivet). Beroende på dina ingredienser kan du behöva mer eller mindre. Vid den här tiden kan du vispa in lite espressopulver för att förbättra chokladsmaken (valfritt). Börja med rekommenderad mängd och lägg till mer efter smak.
  5. Dela smeten jämnt mellan den eller de beredda kakpannorna och baka på ett mittställ i 28-38 minuter, eller tills en tandpetare som sätts in i mitten kommer fri från smulor (lite brun färg är okej) och kanterna verkar torra / något drog sig bort från pannan. Var försiktig så att du inte bakar för mycket.
  6. Låt svalna i pannan i 15 minuter. För att ta bort dem från kokkärlen, kör en tråkig kniv runt pannans kant för att lossa kakorna. Placera sedan en tallrik eller kylstativ ovanpå och vänd den snabbt. Låt svalna helt före frosting
Keyword chokladkaka, glutenfri, oljefri, spannmålsfri, vegank